sâmbătă, 28 august 2010

Google şi iar Google. Acum cu Voice, dar fără Wave

Un text mic pentru Observator cultural despre Google Voice, ce va fi lansat şi în România: "Google a anunţat recent lansarea serviciului Google Voice, integrat în Gmail, clientul de e-mail cunoscut deja, prin care pot fi efectuate apeluri cu voce şi video, atît către alte computere, cît şi către telefoane fixe şi mobile. Pînă în prezent, utilizatorii Gmail puteau efectua apeluri video&voce prin intermediul aplicaţiei Google Talk, deja parte din clientul de mail. Acum Google face un pas înainte prin legarea Google (Voice) de telefonia fixă şi mobilă, mişcare ce reprezintă un atac direct la supremaţia Skype, care este liderul mondial în acest domeniu, cu circa 600 de milioane de utilizatori înscrişi [...]"

Citeşte textul integral: Google Voice: apeluri telefonice din pagina de mail

vineri, 27 august 2010

L'homme qui recherche la mort

Il reste assis sur sa chaise, devant une fenêtre qui lui offre très peu de substance: il voit mal même avec ses lunettes. Le monde s'est restreint et le suffoque de plus en plus et le seul voyage qu'il fait encore est autour de sa chambre.

Il veut mourir. La vie est une prison à perpétuité pour lui et le seul moyen de s'en évader est de mourir. Il veut mourir.

J'essaie lui dire qu'il a des raisons pour vivre et pour espérer, mais les mots sont vides, quels exemples choisir? Quoi lui dire, comment le remplir de vie et d'énergie?

Dès fois, j'hésite entrer le saluer dans son vestibule froid pour ne plus regarder son visage empoisoné par le rien-à-faire.

Il est mon père. Et il veut mourir.

Expoziție de fotografie Inge Morath: „Jurnalul meu românesc”

Nu prind vernisajul expoziției de fotografie Inge Morath: „Jurnalul meu românesc”, dar cum revin în ţară ajung la Muzeul Ţăranului Român să o văd, poate alături de colegii de la cursul de fotografie.

Din 2 septembrie 2010, Forumul Cultural Austriac împreună cu Muzeul Ţăranului Român va prezenta prima expoziţie de mari dimensiuni cu lucrările celebrei fotografe Inge Morath. Opera fotografică a lui Inge Morath (1923 – 2002) este puternic influenţată de stilul lui Henri Cartier-Bresson, cu care aceasta a lucrat mult timp. Ea a creat o voluminoasă operă fotografică pentru Agenţia Foto Magnum, operă ce şi-a găsit consacrarea internaţională.

Deşi nu se poate spune că Inge Morath a fost uitată, abia în prezent se descoperă totuşi lucrări de-ale ei care nu au mai fost pînă acum publicate. În toamna 2009 s-a deschis la galeria Agenţiei Foto Magnum o expoziţie cu titlul „First Colour“, ce este însoţită de o publicaţie a editurii germane Steidl. Vor urma şi alte expoziţii acompaniate de publicaţii.
România a fost pentru Inge Morath o ţară în care artista s-a întors în repetate rânduri. Nu numai că a studiat la Bucureşti (1943), ci a întreprins şi numeroase călătorii prin România: 1958, 1967 şi 1994. Din aceste călătorii au rezultat circa 1.000 de fotografii care încă nu au fost date publicităţii, precum şi un jurnal, în care aceasta şi-a notat experienţele şi impresiile.

La Muzeul Ţăranului Român va fi deschisă, începînd cu 2 septembrie 2010, o expoziţie cuprinzînd aproximativ 130 de lucrări ale lui Inge Morath, care depun mărturie despre viaţa în România pe timpul unor perioade semnificative pentru această ţară. Este vorba aici, în mod sigur, nu doar despre nişte documente de o calitate aflată dincolo de orice dubiu, ci şi cu un conţinut deosebit de interesant.
Inge Morath, care a trăit începând cu anii ´50 în majoritatea timpului în SUA, unde s-a și căsătorit în 1962 cu autorul Arthur Miller, a rămas credincioasă rădăcinilor ei europene, întreprinzînd lungi călătorii pe acest continent.