vineri, 11 iunie 2010

Noaptea Institutelor Culturale în București – ediția a 4-a

Noaptea Institutelor Culturale, ajunsă la ediția cu numărul 4, are loc vineri, 25 iunie 2010, în Bucureşti. Organizată de EUNIC - Bucureşti, Noaptea Institutelor Culturale cuprinde evenimente desfășurate la British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Cultural Austriac, Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Goethe, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură “Vito Grasso”, Institutul Polonez, Delegaţia Wallonie-Bruxelles şi Centrul Cultural și de Informare al Ambasadei Ucrainei. Coordonatorul ediţiei din acest an este Institutul Polonez. Mai jos, o selecție din ce oferă institutele, iar la final un link către programul complet.

Program Noaptea Institutelor Culturale în București

British Council (Calea Dorobanţilor 14)

Proiecţie British Animation Awards (BAA) 2010
18.00 - 19.40 / 01.00 - 2.40
Cele mai bune scurtmetraje de animaţie britanice premiate în 2010.

Cricket
18.00 - Descoperă Spiritul jocului!

12.00 - 20.00
*@British = biblioteca
**50% reducere = reducerile se oferă la toate abonamentele

Lecţii de vals englezesc
20.00 - 21.00
Marius Momocea & Suzana Bunescu (antrenori de dans/ finalişti în competiţii de dans sportive naţionale/ participanţi la concursuri internaţionale) - ne vor demonstra şi ne vor învăţa paşii de bază ai valsului englezesc pe ringul de dans al bibliotecii @British.

Concurs de expresii englezeşti
Oricând
Ce vor să zică britanicii când spun despre cineva că este “wet blanket”??? Cunoscătorii vor primi premii distractive!

Concert
21.30 - 22.30
Profesori la British Council pe timp de zi, Neil & James se transformă în megastaruri cu propria coloană sonoră şi în acest an la Noaptea Institutelor Culturale!

miercuri, 9 iunie 2010

UPDATE: Fortul Jilava, deschis pentru o expoziție foto

Fortul Jilava va fi deschis publicului pentru o zi, joi, 10 iunie 2010, cu ocazia unei expoziții de fotografie, Curiculum Vitae, desfășurată alături de foști deținuți politici. Între 1948 și 1989, aproape toți oponenții regimului comunist din România au trecut prin Fortul Jilava.

Expoziția de fotografie a lui Andu Novac este un pretext pentru a arăta românilor fosta închisoare, aflată într-o stare accentuată de degradare. Puteți veni doar joi, de la 11, pentru că din păcate expoziția ține o singură zi.

În așteptarea statutului de monument istoric și complex muzeal-cultural, Fortul Jilava 13 rămâne deschis și altor inițiative culturale. La Penitenciarul Jilava se ajunge cu mașina, cu autobuzul sau cu maxi-taxi, se intră pe bază de buletin și se confirma participarea la una dintre adresele de email de mai jos.

Dana Cenușă - email - dcenusa@yahoo.ro/ dcenusa@dgp.ro, mobil - 0756070496

Am pus un text si galerie foto pe HotNews: FOTOGALERIE Fortul 13 Jilava, sanctuarul abandonat al memoriei anti-comuniste

marți, 8 iunie 2010

Expo Part 1 - Radu Runcanu

De ziua mea... Nu, nu așa se începe un articol, fie el și pentru blog. Mai încerc [o dată].
Artistul Radu Runcanu expune la Studio R, miercuri, 9 iunie, de la ora 20:00. Vom vedea o expoziție de pictură., heteroclită, cu tricouri, secvențe de televiziune, simboluri politice sau animale de casă.

Am căutat pe Google, unde altundeva, lucrări de-ale lui Radu Runcanu și mi-a plăcut ce am văzut. Așa încât mi-aș dori să ajung la expoziția sa, Part 1.
Despre pictor: "picturile lui Radu Runcanu cuprind o colecţie de aparent derizorii fragmente cotidiene, dar care, se va vedea, nu se rezumă la a fi icon-uri banale ale viețuirii zilnice, transpuse pop-artisticește pe pânză. Chestia-i mult mai subtilă... Folosite dibaci ca elemente de semnificare și alegorizare, tricoul, ciocanul, secvențele TV sau  câinele se erijează în simboluri, în vehicole ale comentariului social, cultural (și) zeflemitor, totul într-o haină vizuală ce-si găsește temeiuri, culori și forme în acea zonă a picturalului contemporan situat abil între abstract și figurativ: abordări libere, pe alocuri gestuale, geometrii discrete și culori ce se desfășoară in tușe expresive.

Spun abil, căci aspectul de palimpsest al lucrărilor, cu mai multe registre de citire, unde non-reprezentaționalul și figurativul se împletesc conspirativ, complică lucrurile văzute prima vista. Complicații, însă, fără exigențe hermeneutice—nu-i cazul!—dar cu referințe deștepte ce pedalează intelectual între registrul personal, cel social sau larg-cultural. Ironia, desigur, joacă un rol esențial, atât în  titluri, cât și în imagini, zeflemeaua benignă și citatul ingenios construind materia si mesajul colorat în abile expresii picturale" - Horea Avram, curator McGill University, Montreal.

Locul faptei: Studio R, str. Pandele Tăruşanu, nr. 4 bis - lângă Gara de Nord.

luni, 7 iunie 2010

VIDEO Interviu cu profesorul Ioan Pânzaru

Luni am discutat cu fostul meu profesor, Ioan Pânzaru, rectorul Universităţii din Bucureşti. Între subiecte: noua Lege a Educaţiei, schimbările aduse de sistemul Bologna şi reacţia mediului universitar la acesta, importanţa masteratului... De asemenea, profesorul Ioan Pânzaru a explicat care sunt facultăţile către care se uită angajatorii în prezent. Vezi mai jos video şi citeşte textul: Ioan Panzaru, rectorul Universitatii din Bucuresti, despre minusurile Legii Educatiei Nationale.