marți, 8 iunie 2010

Expo Part 1 - Radu Runcanu

De ziua mea... Nu, nu așa se începe un articol, fie el și pentru blog. Mai încerc [o dată].
Artistul Radu Runcanu expune la Studio R, miercuri, 9 iunie, de la ora 20:00. Vom vedea o expoziție de pictură., heteroclită, cu tricouri, secvențe de televiziune, simboluri politice sau animale de casă.

Am căutat pe Google, unde altundeva, lucrări de-ale lui Radu Runcanu și mi-a plăcut ce am văzut. Așa încât mi-aș dori să ajung la expoziția sa, Part 1.
Despre pictor: "picturile lui Radu Runcanu cuprind o colecţie de aparent derizorii fragmente cotidiene, dar care, se va vedea, nu se rezumă la a fi icon-uri banale ale viețuirii zilnice, transpuse pop-artisticește pe pânză. Chestia-i mult mai subtilă... Folosite dibaci ca elemente de semnificare și alegorizare, tricoul, ciocanul, secvențele TV sau  câinele se erijează în simboluri, în vehicole ale comentariului social, cultural (și) zeflemitor, totul într-o haină vizuală ce-si găsește temeiuri, culori și forme în acea zonă a picturalului contemporan situat abil între abstract și figurativ: abordări libere, pe alocuri gestuale, geometrii discrete și culori ce se desfășoară in tușe expresive.

Spun abil, căci aspectul de palimpsest al lucrărilor, cu mai multe registre de citire, unde non-reprezentaționalul și figurativul se împletesc conspirativ, complică lucrurile văzute prima vista. Complicații, însă, fără exigențe hermeneutice—nu-i cazul!—dar cu referințe deștepte ce pedalează intelectual între registrul personal, cel social sau larg-cultural. Ironia, desigur, joacă un rol esențial, atât în  titluri, cât și în imagini, zeflemeaua benignă și citatul ingenios construind materia si mesajul colorat în abile expresii picturale" - Horea Avram, curator McGill University, Montreal.

Locul faptei: Studio R, str. Pandele Tăruşanu, nr. 4 bis - lângă Gara de Nord.

Niciun comentariu: