miercuri, 23 decembrie 2009

RE20LUTIA in Observator cultural

Am scris un text pentru revista Observator cultural, cu titlul: RE20LUTIA. Am ezitat sa dau acest nume articolului pentru ca am fost nesigur de claritatea lui, dar pana la urma am considerat ca se va intelege mesajul meu. In plus, colega mea Doina Ioanid a venit si cu o alta cheie de citire: rezolutia, nu doar revolutia - alaturi de numarul 20 cuprins in titlu. Joi apare pe print si pe site-ul www.observatorcultural.ro textul meu. Click pentru articolul RE20LUTIA.



"Aveam 11 ani în decembrie 1989, astfel încît mă număr printre tinerii norocoşi că au cum să compare perioada Epocii de Aur cu democraţia de tip nou, adesea original, ce a urmat. Îmi amintesc destul de bine ultimii ani ai epocii Ceauşescu, în care m-am aflat în două rînduri aproape de acesta. Un prim moment s-a consumat la vizita unui oficial rus, prin 1986, cînd am fost ales să-i înmîmez un buchet de flori. Iniţial, fusesem luat de la şcoală cu un lot de colegi pentru a flutura năframe la intrarea în staţia de metrou de la Universitate. Apoi, am fost preluat de o securistă, învăţat să mint că am mai oferit flori, în caz că eram întrebat, şi, fireşte, descusut cu privire la părinţii mei. În ultima clipă, înainte de sosirea lui Ceauşescu şi a oficialului rus, s-a produs o modificare de plan: eu am fost pus să-i ofer flori rusului [...]"

sursa foto: http://boladenieve78.wordpress.com

Muvix.ro - urmareste legal filmele

Un site pe care il asteptam de mult timp, lansat in Romania: www.muvix.ro, unde pot fi urmarite filme de lung metraj, legal, contra unei sume modice. Zilele acestea poate fi vizionat gratuit Filantropica, in limita a cateva sute de stream-uri.

Construit pe structura video on demand, Muvix.ro este un proiect ambitios care a decis sa spuna "NU" pirateriei si sa ofere in schimb o selectie de filme care merita si care pot fi vizionate la o calitate de 1200 Kbps, oricand si de oriunde.

Site-ul www.muvix.ro porneste la drum cu un portofoliu de peste 30 de filme romanesti si straine, filme de referinta cu regizori si actori celebri, productii care s-au bucurat de nominalizari sau premii in cadrul festivalurilor de profil . Portofoliul va creste constant, inclusiv cu filme sugerate de utilizatori, cu conditia ca acestea sa se incadreze in categoria filmelor bune.

Iubitorii de film pot gasi pe site inclusiv filme rare pe care le cauta de multa vreme si pentru care ei sunt cei care aleg ora vizionarii, in functie de programul lor. Pentru plata, cinefilii au de ales intre plata prin SMS si plata online, prin card.

Pe Muvix.ro filmele pot fi vazute numai online, fara posibilitatea de a fi descarcate. Calitatea continutului si protejarea drepturilor de autor sunt asigurate prin intermediul Microsoft Silverlight, un download ce se instaleaza in doar cateva secunde si permite consumatorilor media noi experiente, la cea mai buna calitate.



"Intr-o piata in care filmele noi apar pe serviciile «celebre» a doua zi de la premiera mondiala, a lansa un astfel de site cu plata poate fi o nebunie. Cineva insa trebuia sa incerce, asa ca am facut-o noi. Viitorul ne va arata daca piata se va indrepta catre continut platit, asa cum am pariat noi", afirma Orlando Nicoara, General Manager al MediaPro Interactiv.

Cinefilii obisnuiti sa urmareasca filme la televizor gasesc pe www.muvix.ro instructiuni pentru a putea conecta calculatorul sau laptop-ul la televizor, in functie de tipul de aparatura pe care il detin.

Inca din prima saptamana, Microsoft si Muvix.ro ofera utilizatorilor un cadou de sarbatori constand intr-o serie de filme ce pot fi vizionate gratuit. Primul din aceasta serie este celebrul film "Filantropica", o comedie in care userii ii vor regasi pe Mircea Diaconu si pe Gheorghe Dinica.