joi, 5 noiembrie 2009

Site-urile anti - prezidentiabili

Am scris pentru Observator cultural despre site-urile create impotriva candidatilor la functia de presedinte al Romaniei.

"[...] Pe www.byebyebasescu.com intrăm pentru a-i scrie lui Băsescu un text de adio. S-au adunat peste 100 de scrieri pe care le putem citi prin accesarea cuvintelor-cheie din pagina site-ului. Iată o mostră de text: „Eşti cea mai mare decepţie a celor care, de voie de nevoie, te-au cocoţat în cel mai înalt scaun din ţară sperînd că o să faci ceva pentru ei. Du-te frumuşel acasă şi lasă pe altul să realizeze asta!“, crede veghea minel.
Am mai găsit site-ul www.basesnu.ro, care cuprinde un guestbook unde sînt adunate argumente contra unei noi candidaturi, „1001 motive pentru care NU-l votăm pe Băsescu“. Pînă luni, 2 noiembrie, se adunaseră circa 200 de opinii, însă nu toate erau negative. Am postat ca test una pozitivă şi ea a fost publicată automat [...]"

Articol complet: Pe cine să nu trimitem la Cotroceni?

marți, 3 noiembrie 2009

Reclama pe Twitter prin Twivert

Twitter, platforma de microblogging folosita de milioane de oameni, cauta calea catre monetizare prin Twivert. Acesta este un serviciu simplu prin care advertiserii pot initia campanii sub forma mesajelor de maxim 140 de caractere - reclama 105 si link-ul 35, alegandu-si slotul orar si schitand un buget.

Utilizatorii Twitter care se inscriu pe Twivert vor prelua mesajele advertiserilor, in functie de parametrii pe care ei si aleg: numar maxim de add-uri (acum maxim 4 pe zi), tronsonul orar in care poate rula etc. Userul e platit pentru ca pe contul sau ruleaza reclamele, iar advertiserul da banii pentru a-i fi afisate mesajele.

In fine, mi-am creat un cont pe Twivert si l-am activat sa vad cum se misca.

Mici muzee mari din Bucuresti in care noi nu am fost

Ei bine, desi ma numar printre bucurestenii care-si iubesc orasul si care isi viziteaza muzeele ori de cate ori au [am] ocazia, sunt multe unde nu am apucat inca sa merg.

- Muzeul CEC. Deschis in holul al Palatului CEC, gazduieste documente originale ale tranzactiilor financiar-bancare in anii de inceput ai bancii, documente financiare si civile din colectia Tezaur a CEC, produse bancare incepand din anii 1880 pana in zilele noastre, "pusculite" si seifuri din perioada interbelica, materiale de promovare a imaginii bancii de-a lungul timpului – timbre, medalii comemorative, insigne, ilustrate etc.

- Muzeul Filateliei. Are trei sali de expunere pentru pasionatii de filatelie si obiecte postale; etaleaza o parte din tezaurul Postei Romane, fiind gazduit in fostul Palat al Postelor, actualul Muzeu de Istorie - vizavi de CEC.

- Muzeul CFR. In salile muzeului exponatele sunt prezentate publicului larg in mai multe moduri. Sala principala adaposteste machete de locomotive cu abur, lucrate artistic, printre care la loc de frunte se afla renumita Pacific [...] Descoperim, apoi, placi (unicate) ce au fost montate pe vechile locomotive cu abur: Maffei, Hanomag, Resita si altele [...] In sala mijlocie exista machete de vagoane de marfa si de calatori care reproduc pana la cele mai mici detalii modelele adevarate. Tot acolo exista o masa a impiegatului de miscare din secolul al XIX-lea, dotata cu toata aparatura specifica. Sala din mijloc mai gazduieste o bicicleta mecanica (drezina) care circula pe calea ferata intre cele doua razboaie mondiale. Un interesant tunel desparte salile intre ele. Un hol de trecere adaposteste felinare cu gaz originale.

- Muzeul BNR. Muzeul BNR gazduieste o importanta colectie numismatica, ce reflecta circulatia monetara pe teritoriul Romaniei, de la monedele cetatilor grecesti de pe tarmul vest-pontic (sec. V i. Hr.), la denominarea leului din anul 2005. Expozitia permanenta pune un accent special pe istoria monedei nationale, privita atat ca instrument de influentare a vietii cotidiene, cat si ca produs artistic, ce exprima evolutii culturale si ideologice din cursul ultimelor doua secole.

- Muzeul Costumelor Populare. Nu are site, link-ul este catre pagina explicativa de pe Metropotam. Adevarata casa a costumelor populare este in Vila Minovici, tinuta in ruina de ani de zile. Adrian Majuru face eforturi disperate sa aduca fonduri pentru restaurarea ei si salvarea livezii din spatele casei.

- Muzeul de istorie a Evreilor din Romania. Nici pentru acest muzeu nu am gasit un site oficial. Se afla in zona Teatrului Evreiesc. Muzeul, in forma sa restructurata, schiteaza istoria evreimii de pe meleagurile romanesti intr-o conceptie sistematica, realizata cu mijloace expozitionale adecvate. Cateva mii de exponate reflecta: viata evreiasca cultural-comunitara; procesul de integrare economica, sociala si politica in societatea romaneasca, creatia stiintifica, literara si artistica.



- Muzeul Comunitatii Armenesti - Muzeul Dudian. Fara un site oficial, am pus un link tot catre Metropotam. "Muzeul pastreaza si un saz (instrument oriental) creat de un armean in timpul prizonieratului din Romania (al doilea razboi mondial). Intr-un colt vezi imagini cu cantaretii de opera romano-armeni David Ohanesian si Garbis Zobian. Alte personalitati de etnie/ cu ascendenta armeneasca sunt Harry Tavitian, Stefan Agopian, Gheorghe Asachi, sau Ana Aslan, insa nu vei gasi exponate despre ei. In schimb, exista mai multi arbori genealogici ai unor vechi familii de origine armeneasca, ca Missir si Pruncul."

Si ar mai fi multe case memoriale...

Bucuresti - Google Insights for Search

Cum este cautat numele "Bucuresti" pe Google, cu ce este asociat si care este cresterea site-urilor tematice ori a cuvintelor cheie? Aflam cu Google Insights for Search. Pana acum foloseam doar tool-ul de testare a cuvintelor cheie din Google AdWords. Filtrul asociat este foarte util pentru ca putem restrange rezultatele la cautarea pe zona stirilor, a imaginilor; putem selecta tara pe care sa se efectueze statistica etc.





Alte info legate de cautarea pe "Bucuresti" cu Google Insights for Search.

via Clickio

Autovit.ro, vandut grupului Naspers pentru peste 4.7 milioane de euro

Site-ul de tranzactii auto, Autovit.ro, a fost vandut pentru o suma de peste 4.7 milioane de euro, potrivit Ziarului financiar care citeaza surse din piata.

Autovit.ro are o vechime de 10 ani si este cel mai credibil site de afaceri cu masini de ocazie.
Orlando scrie pe blogul sau ca Naspers detine in Romania Aukro.ro, ceea ce ar putea insemna integrarea Autovit.ro in Aukro.

Ziarul Dimineata, editie color din 1913 & istoria unui han din Bucuresti

Tot in plimbarea de duminica, am zarit in vitrina unui magazin cu cd-uri, aflat pe Strada Blanari, o editie color, datata joi 21 noiembrie 1913, a ziarului Dimineata. Dintre titluri: "Un autobus rostogolit in prapastie" si "Organizarea politiei"; cititorii din strainatate puteau sa se aboneze platind un pret "indoit". Magazinul la care fac referire nu se afla in orice cladire, ci intr-una cu o istorie aparte.

click pe foto



Pe locul blocului cu o arhitectura stranie s-a aflat un han mandru, construit de catre un Athanasie Dumitriu pe ruinele altui han. Constructia cea noua a durat pana la 1935 cand a fost demolata pentru alinierea strazii.

Arhitectul blocului pe care il vedem si azi, G. Simotta, a dorit sa pastreze parfumul vechiului han si a construit o curte interioara tip patio, cu coloane asemenatoare celor care incingeau "ratesul" lui Dumitriu. Detalii despre aceasta poveste, pe art-historia, de unde am preluat si fotografia veche. Cea noua e facuta de mine.


luni, 2 noiembrie 2009

Clona traianbasescu.ro a murit, traiasca fake-ul traianbasescu.org!

Mi-am inceput foarte matinal ziua cu site-urile anti-prezidentiabili si o sfarsesc tot cu acestea. Dupa toata odiseea de luni cu clona traianbasescu.ro care pastisa site-ul oficial al lui Traian Basescu, cand fake-ul ba a fost comentat si ultra - vizitat, ba suspendat, ba preluat cu o viteza uimitoare de staff-ul presedintelui... iata ca a reaparut clona la adresa www.traianbasescu.org. Nu stiu pentru cata vreme, dar aici se afla o frumusete de site cu tot soiul de rautati la adresa lui Traian Basescu. Nu voi insista asupra lor, doar le enumar: "Viziunea mea pentru o dictatura sanatoasa", "Sa traiti bine! Ca in Trinidad Tobago", "Din succesuri in succesuri, catre marile progresuri" etc.



Potrivit informatiilor de pe whois.org, adresa a fost inregistrata chiar astazi. Fireste, clientul si-a protejat datele. M-am uitat din curiozitate si dupa alte variante: traianbasescu.info e luat de un tip care a inregistrat cu extensia aceasta 25 de domenii nume de politicieni si vrea doar 499 de euro pe fiecare toate - inclusiv traianbasescu.info, traianbasescu.eu e inregistrat din Spania, iar de traianbasescu.net am pomenit in articolul pentru Observator cultural: e tot un site anti - Basescu, sub titulatura "Traian Basescu... matelotul care scufunda Romania".

Am cules si alte site-uri impotriva candidatilor Traian Basescu, Crin Antonescu, Mircea Geoana, Sorin Oprescu ori Gigi Becali pentru materialul ce va aparea joi in revista Observator cultural si pe site-ul hebdomadarului.

Mentionez ca am aflat de clona traianbasescu.org via Money.ro - postarea mea anterioara ramane valabila, titlul privitor la autorul acestor site-uri anti-Basescu este eronat.

Firme & reclame vechi din Bucuresti (FOTO)

Am creat un mic album pe Facebook cu firmele si reclamele vechi care inca se mai vad prin oras, agatate pe case care stau sa cada, de cele mai multe ori. O sa adun, incet incet, si imagini cu inscriptii vechi din Bucuresti. Imprieteniti-va cu mine pentru a vedea albumul & more: www.facebook.com/ovidiu.draghia - asta pana ma decid ce fac cu fotografiile.


Firma "Craii de Curtea Veche" e de data noua, dar mi-a placut sonoritatea si am inclus placa de langa magazin, foarte interesanta.
Foto: Ovidiu Draghia

MONEY.ro l-a găsit pe Twitter pe autorul clonei traianbasescu.ro - pe bune?

Nebunie mare azi pe Twitter pe marginea site-ului www.traianbasescu.ro care il parodia pe seful statului - de fapt era o clona a site-ului oficial, www.basescu.ro. Dimineata, cand am trimis revistei Observator cultural articolul meu pentru saptamana aceasta despre contra-site-urile candidatilor la Cotroceni, traianbasescu.ro inca era operational.

Intre timp, staff-ul lui Traian Basescu a anuntat ca a reusit sa inchida pravalia - clona. Ea mai poate fi accesata via cache-ul Google. Bun. Un articol recent de pe Money.ro, site premium economic, informeaza ca a fost gasit autorul site-ului www.traianbasescu.ro, desi pe ROTLD nu sunt informatii in acest sens. Ia sa vedem.

Cred ca Money.ro da dovada de neprofesionalism pentru ca se lauda cu prinderea clonatorului: "MONEY.ro l-a găsit pe Twitter pe autorul clonei traianbasescu.ro" in titlu, pentru ca in articol sa urmeze o serie de speculatii, pertinente, dar... fara o dovada clara care sa permita afirmatia din numele dat articolului.

Potrivit Money.ro, autorul site-ului anti-basescu, traianbasescu.ro, este Phaim cu urmatoarele argumente: a scris primul pe Twitter despre pagina clona si are pe blog o serie de texte despre Traian Basescu.

Ok, de acord. Dar unde este dovada ca Phaim este autorul www.traianbasescu.ro? Chiar Money.ro recunoaste in text: "Coincidenţă sau nu, Phaim, posibilul autor al clonei traianbasescu.ro [...]" Fireste, Phaim este anonim: "Phaim nu şi-a relevat identitatea pe blogul său", ceea ce iar faulteaza titlul stirii.

Asa se invata la scoala de jurnalism?




Unde incarc galeriile foto?

De cateva luni am o mare nelamurire personala: eu unde incarc fotografiile/ galeriile foto? As vrea sa public o selectie dintr-o sesiune sau o anumita fotografie, atat pe blog, cat si pe Facebook. Insa poate ar fi mai ok sa le urc pe Flickr/ Picassa, unde sunt functii in plus pentru vizualizare: zoom, slideshow, plus unelte de ordonare a imaginilor.

In plus, fac parte dintr-un grup creat pe Yahoo alaturi de colegii de la cursul de fotografie si am mai pus si acolo niste imagini pentru a fi comentate/ discutate... Iar dorinta mea e sa decid asupra unui singur loc. Hai doua... Hm, si ar mai fi si Twitpic, cum puteam sa uit de el.

?

Doar o vorba s-ati mai spun, via RSS. Azi cu Antena3.ro si Mediafax

Antena3.ro o comite cu un frumos dezacord, in titlu, locul ala unde eu fac spume cand vad greseli: "Sănătatea în prag de colaps. Personal medical, în greva foamei, din cauză că nu şi-au primit salariile", basca lipsa articularii enclitice a substantivului "personal".



Apoi, doar mie mi se pare ca titlul Mediafax: "Geoană: În România trebuie făcut un singur holding energetic" este gresit? Holding presupune semul + monopol/ + exclusivitate, prin urmare avem de-a face cu un pleonasm. Mai mult, Geoana nu a afirmat exact asta, potrivit stirii Mediafax, preluata ca atare si de Realitatea.net.


Popi sau preoti? Ortodoxism versus ortodoxie

Duminica m-am plimbat vreme de cateva ore prin centrul istoric al Bucurestiului, inclusiv in zona din spatele Teatrului Evreiesc. Tema plimbarii mele a fost sa fotografiez firmele vechi aflate inca deasupra vechilor pravalii. Cu ocazia acesta am (re)vazut un numar mare de biserici aflat(e) in centru si m-am gandit la frenezia cu care se construiesc pe orice petic de pamant din oras altele noi. M-am gandit si la comentariile facute de un ierarh ortodox la adresa locuitorilor dintr-un cartier bucurestean care nu vor biserica in spatele blocului lor, unde acum se afla un parculet. Potrivit acestuia, acei oameni sunt sectanti pentru ca, nu-i asa, cum ar putea sa refuze sub balconul lor casa Domnului?

Apoi, trecand pe langa fosta biserica ruseasca si pe langa fosta biserica bulgareasca - aflate practic una in spatele alteia, in zona Universitatii, m-am gandit la o alta poveste: aceea a agresiunii bisericii ortodoxe fata de alte culte. Din cate am citit, aceste doua biserici pomenite de mine au fost luate brutal de biserica ortodoxa romana - pana la urma si rusii si bulgarii tot ortodocsi sunt, insa in afara autocefaliei romane. Si ar mai fi povestea din strada Polona, unde o biserica confiscata dupa instalarea comunistilor nu este retrocedata ori a bisericilor romano-catolice din Ardeal, monumente istorice, distruse de ortodocsi pentru a face loc unor biserici ortodoxe.

Bisericile nou construite ar trebui sa fie adecvate nevoilor comunitatii din zona unde se intentioneaza edificarea. Alt deziderat: respectul fata de celelalte culte religioase, respectul fata de lacasurile lor de cult; toleranta, dragoste, armonie... Dar:
Avem ortodoxism, nu ortodoxie, iar calea cea dreapta etimologica tare e strambata de multi dintre ierarhii nostri. Avem mai multi popi decat preoti? Tot ce e posibil...