joi, 6 august 2009

Case cu pridvor din Bucuresti - FOTO

Am facut o prezentare pentru cursul de fotografie, incheiat sambata trecuta, despre casele cu pridvor din Bucuresti. Am facut fotografiile in ultima saptamana din iulie, 2009. Deci aceste case exista si se pot vedea la adresele mentionate in material:



Coloana sonora este pentru nostalgici ;)

luni, 3 august 2009

Romania - The Land of Choice sau cum am dormit la un hotel de lux

Sambata dupa-amiaza am plecat spre mare si am decis sa-mi caut cazare, ceva mai ieftin, la fata locului. Cum intentionam sa dorm doar vreo 4 ore, nu eram pretentios fata de conditii si doream sa platesc o suma cat mai mica. Astfel, m-as fi multumit cu o casuta, chiar si din aceea arhaica ante '89. Ce a urmat insa...

M-am invartit pe langa campingurile dintre Navodari si Mamaia Nord, fara mare succes: am gasit o mansarda cu aer conditionat la doar 260 de lei, iar casutele tot cu aere dintr-un camping din Mamaia costau 150 de lei. Multicel mi-am zis, pentru cat urma eu sa stau in camera.

Am (re)venit la superbul camping Lebada, unde mai era o camera cu trei paturi, intr-o casuta din lemn. Buda turceasca, fireste, afara, dar nu era o problema. Am mers la ghereta de la intrare, cu dublu rol: paza si receptie, si am dat sa platesc (91 de lei). Doamna de acolo, amabila, mi-a zis: mergeti sa vedeti camera! Am mers si, recunosc, m-a dat pe spate. Incinta, nu doamna de 60+.

Nu comentez tarania din zona, muzica populara, micii - pentru ca pana la urma asta e atmosfera de camping in RO. Dar camera! Usa se inchidea cu un lacat, iar pe interior singura formula de incuiere era prin plasarea unei mese in cadru - bonus: eram protejat de privirile voyeuristilor potentiali printr-un frumos afis Coca Cola, colectie veche, pour les connaisseurs.

Am luat camera si, seara, am studiat-o mai atent. Cearceafurile erau patate - hm, petele de rosu cred ca erau de la vin, salteaua era tocmai buna pentru bolnavii de scolioza, iar perna inalta si teapana nu putea fi folosita.

Peretii ca si tavanul erau din carton presat, podeaua era, fireste, din ciment, acoperita cu o carpetica imputita. Scaune rupte ori de-a dreptul deposedate de spatar, un geam blocat, batut rudimentar in cuie, altul deschis, protejat de tantari cu o plasa batuta in tinte colorate. Cabluri negre si groase brazdau peretii si tavanul dand un contrast interesant cu fostul alb al cartoanelor.

Partea cea mai absurda era lista inventarului, SCRISA DE MANA, cu doua coloane: materiale si bifa de existent sau nu in camera. Ce rost a avut sa scrie cineva ad labam ditai lista pe care apareau obiecte de lux precum televizor, frigider, noptiera, patura etc., daca in dreptul lor era o bara ce marca absenta? 80% dintre elementele din lista nu se aflau si nu s-au aflat niciodata in acea debara sordida.

Trecem peste si mergem la dus. Seara a fost ok, insa dimineata, alta surpriza. Aveam sa aflu ca a face dus dimineata este o excentricitate, inutila acolo. Femeia de serviciu mi-a explicat, amabil, ca dus se face abia dupa 11, ca la 9 nu curge deloc apa, nici macar rece. Cum spala budele si dusurile cu un furtun, s-a oferit sa mi-l imprumute sa-mi implinesc fantezia (de a ma spala). Am refuzat politcos :D

In sfarsit, dau sa plec. Duc cartonul cu un numar (de ordine?) ce a zacut pe bordul masinii, probabil pentru identificare in camping. Credeati ca se iese asa usor? Am fost intrebat daca dna Mariana mi-a vizitat camera, ca doar v-am zis ce cuprindea lista de dotari! Mariana de la S 30 era o versata si stia sa trateze cu infractori ca mine.

A intrat in camera, si cu ochi de expert, s-a dus fix la cearceafuri: "Da' unde sunt asternuturile?" - ma interogheaza. Pe paturi erau cate doua perechi de cearceafuri de pat, nu si pentru pături, ultimele oricum absente. Am rabufnit si i-am zis: "La cat de curate si noi sunt, ce credeti, le-am luat eu acasa?"

Nu cred ca a multumit-o raspunsul obraznic, tipic pentru un mic infractor, recunoscut cleptoman cand vine vorba de asternuturi de calitate, dar mi-a semnat cartonul de identificare. Asa am putut pleca din paradis. Adio, Lebada!

Lebada! Iti da aripi (sa pleci mai repede)!