marți, 5 mai 2009

Comori pe Transilvania (foto)

Ieri m-am inscris la un curs foto pe care il incep in iunie. Firesc, uitasem numarul casei unde urma sa sun, asa ca am bantuit pret de 15 minute pe strada Transilvaniei in cautarea scolii foto.
Nu regret nicio secunda intarzierea penttru ca am facut cateva poze foarte misto prin continut, nu prin latura artistica.

Am gasit o reclama interbelica, un anunta ce ne indemna prin sageata sa vizitam Cooperativa Libertatea, aflata la parterul unui bloc, unde se faceau reparatiuni de... ceva, ca nu mai tin minte si nici nu se vede foarte clar.



Ar mai fi o casa foarte frumoasa din vremea rascoalei, cu anul scris mandru deasupra intrarii.



Si o bicicleta garata in balcon - nu stiu dc mi-a atras atentia, dar era ceva interesant.

luni, 4 mai 2009

Multumesc Nutzi: Cum am facut turism "ecumenic" (Galerie foto)


Mai sus: Moara la Hurezu

De 1 mai, desi vroiam la mare la soare, am ales sa merg la plimbare in zona Horezu. Adica am facut turism ecumenic ortodox (cum se cheama asta, nonsens, nu?), dupa cum ne povatuieste Dna Nutzi.

Am vizitat 4 manastiri: Govora, Cotmeana, Dintr-un Lemn si Hurezu. Cel mai mult mi-a placut Manastirea Dintr-un Lemn, insa nu poti ramane de piatra la picturile brancovenesti de la Hurezu, aflate in patrimoniul Unesco.

Pentru cei care nu stiu Manastirea Dintr-un Lemn are nu doar un nume poetic, ci si o legenda cu parfum de credibilitate: un calugar a visat ca daca taie un stejar va gasi in el icoana Maicii Domnului.

A taiat copacul si, dupa ce a gasit icoana, din lemnul rezultat a cladit bisericuta care inca se pastreaza, inconjurata de stejari seculari, grosi si inalti cat arborii sequoia.

Icoana gasita de calugar se afla expusa in biserica noua, iar intr-unul din stejarii seculari a fost o iconita a Maicii Domnului pentru a aminti de legenda.

Manastirea Cotmeana:





Manastirea Govora





Manastirea Dintr-un Lemn





Manastirea Hurezu






Poarta moarta la Hurezu