joi, 8 ianuarie 2009

Politica da examen on-line

Începutul lui 2009 găseşte România într-un climat de linişte politică, aceasta într-un an foarte important, cu două scrutinuri în plan: cel al alegerilor pentru Parlamentul European, unde este de aşteptat să avem parte de candidaţi mediocri şi de un interes scăzut al electoratului, şi alegerile prezidenţiale din toamnă, cu o singură întrebare: va cîştiga Traian Băsescu un al doilea mandat?

După cum am mai scris în această pagină, interesul politicului pentru comunicarea virtuală se animă brusc în preajma alegerilor… De fapt, comunicarea politică în faţa electoratului prinde glas doar cînd au loc alegeri, cu rare excepţii. La o privire de ansamblu asupra conţinutului cu temă politică pe Internet, observăm zona site-urilor partidelor politice, zona site-urilor unor personalităţi – eventual cu blog, dar nu obligatoriu, pentru că acesta poate fi aşezat pe o pagină (şi cu o adresă) de sine stătătoare, zona site-urilor de analiză şi ale unor bloggeri axaţi pe observaţia politicului, precum şi zona site-urilor de ştiri, cu pagini dedicate vieţii politice. Aceste patru zone îşi împart harta politică a comunicării pe Internet...

Cititi continiuarea pe Observator cultural, aici.

luni, 5 ianuarie 2009

Australia, un film cam lung si siropos pentru promovarea turismului (video trailer)

Am vazut zilele trecute filmul Australia cu Nicole Kidman si Rusell Crow. Asa ar fi trebuit sa inceapa prezentarea acestui comentariu, pentru ca filmul a fost facut in mod evident pentru promovarea turismului in tara-continent numita Australia. Numai ca alaturi de australianca Nicole Kidman nu joaca australianul din ER ci un alt Crocodile Dundee, numit Hugh Jackman.

Referirea la Crocodile Dundee nu e inocenta, recunosc. Sa ne amintim ca acel film de aventuri, un soi de Indiana Jones sui-generis, a atras hoarde de turisti catre Australia.

Intre timp turismul a scazut dramatic in aceasta tara, asa incat, cred eu, s-a incercat formula magica din trecut: un film, numit intamplator Australia, cu o prezentare ultra-didactica a istoriei tarii si cu mult sirop - povestea trista a copilului metis, idila dintre englezoaica initial aroganta si manatorul de vite convertit in purtator de smoking, lupta pentru pamant à la Ion etc.

Filmul ar fi ok, iar Nicole joaca foarte bine, nimic de zis. Doar ca e lung rau: finalul putea fi excelent pus la capatul balului, dupa o ora si jumatate de suspine in sala. Insa daca era asa, nu mai prindeam atacul marsav al japonezilor si nici continuarea povestii copilului metis, cat pe ce sa fie asasinat de un latifundiar fara inima.

Sunt curios cu cat la suta va creste turismul in Australia dupa acest film.

Trailer film Australia: