vineri, 28 noiembrie 2008

Cocor Channel - luni se inaugureaza peretele multimedia al viitorului magazin de lux

Criza sau nu, Bucurestiul va avea de luni, 1 decembrie, un punct de atractie multimedia, in pas cu vremurile. Viitorul magazin de lux, Cocorul de langa Piata Unirii, inaugureaza Cocor Channel, format din 13 ecrane LED High Definition, in suprafata de 565 de metri patrati.

Cocor Channel va emite zilnic 12 ore, jumatate din spatiul de difuzare fiind alocat promovarii brandurilor care vor avea spatii inchiriate in magazinul Cocor Luxury Store, stirilor cu caracter informativ si altor campanii, iar cealalta jumatate este destinata publicitatii.

Hai la TNB: week end cu Ballet Preljocaj si Alba ca Zapada!

Institutul Francez si Ambasada Frantei, in colaborare cu Teatrul National Bucuresti si cu sprijinul Orange Romania, au adus in Romania spectacolul trupei Ballet Preljocaj, “Alba ca Zapada.”

Ultima creatie a coregrafului de origine albaneza Adelin Preljocaj, Alba ca zapada este un spectacol de dans contemporan, narativ si romantic, inspirat de binecunoscuta poveste a Fratilor Grimm.



Preljocaj i-a reunit pentru acest proiect pe toti cei 26 de dansatori ai companiei sale intr-un spectacol accesibil tuturor, pe cele mai frumoase pagini simfonice ale lui Gustav Mahler. Costumele poarta semnatura lui Jean-Paul Gaultier.

Spectacolul va putea fi vazut pe scena salii mari a Teatrului National din Bucuresti in trei reprezentatii (in zilele de 28, 29 si 30 noiembrie).

Biletele s-au pus deja in vanzare la TNB, iar pretul variaza intre 40 si 100 de lei.
Detalii si pe site-ul trupei de balet, aici.

UPDATE: Mi-am luat bilet pentru acest spectacol, duminica, de la 17:00. Abia astept!

joi, 27 noiembrie 2008

Antena 3 lanseaza site-ul de promotii www.totulredus.ro

Antenele nu stau degeaba, asta e clar. Dupa lansarea VideoNews.ro de Antena3.ro si dupa noile servicii puse pe web miercuri de Antena1.ro, joi a fost lansat un site proaspat, fara legatura cu zona de News: www.totulredus.ro.

Este un site de promotii, realizat prin forte proprii de marketingul Antenei 3 care gestioneaza site-urile www.antena3.ro, www.videonews.ro si www.vdtonline.ro - copia sectiunii de Vedete din site-ul A3.



Din nou, o lansare in afara Intact Interactive. Probabil ca in cateva zile Totulredus.ro va fi inscris si in Trafic.ro, la fel ca si nou lansatul VideoNews.ro. Multa bafta lui Rares care se ocupa de acest proiect! O observatie, chit ca site-ul este beta: nu merge inca inscrierea: dupa completarea campurilor se reincarca formularul fara niciun mesaj si, fireste, fara a primi pe mailul indicat un mesaj.

Red Spot sau cum vor fi inrosite cladirile in ruina din Bucuresti

In 27, 28 si 28 noiembrie, timp de trei nopti, intre orele 18.00 si 7.00, spoturi rosii vor ilumina 11 imobile degradate din centrul Bucurestilor, care, in timpul zilei, vor fi marcate cu stickere, 11 imobile de pe strazile Budisteanu, Lutherana, Theodor Aman si Calea Grivitei, cu valoare estetica si istorica certa, cazute in uitare.

Traseul RED SPOT se continua in perioada 9-15 decembrie cu o expozitie de fotografie si video, deschisa la Muzeul Taranului Roman. Mai multe detalii despre cladirile care vor fi iluminate, pe site-ul oficial.

miercuri, 26 noiembrie 2008

Noutati .ro: 220 beta, Antena 1 extins, VideoNews intra in Trafic

- Colegii de la 220 au dat drumul noului site. Imi place si mai ales sunt multumit ca user de facilitatile oferite. Semnalati-le eventuale buguri, pentru ca site-ul este in faza beta.



- Antena 1 a pus mai multe servicii noi pe site. As avea mai multe observatii, dar imi tin limba in frau ca poate apar modificari. A fost adaugata o zona de Gaming, altele de Transfer de fisiere, Albume foto, Multimedia - aceasta din urma cam este raspunsul Antena1.ro la VideoNews al Antenei 3. Desi cu o orientare catre divertisment, din cate mi se sopteste din culise.

- Iar VideoNews s-a inscris recent in Trafic.ro. Era de asteptat si e un gest foarte sanatos pentru ca Trafic.ro ofera date utile, in paralel cu ceea ce face SATI. Saracul Bg... tot (mai) singur...

marți, 25 noiembrie 2008

Site nou pentru revista 22, cu hibe si lipsit de noutati

Revista 22 si-a relansat site-ul, http://revista22.ro. Navigarea este dificila pentru ca majoritatea titlurilor sunt lipsite de link, poza articol nu are nici ea link si accesarea articolului pe larg se face cu click pe o iconita minuscula si greu vizibila aflata la finalul textului. Nu se poate da click nici pe logo pentru acces pe HP.



Tot la acest capitol, lipsa link-uri: in pagina de detaliu articol, nu se poate da click pe categoria stirii si nici pe autor. Arhiva este greu de consultat, constand intr-o lista cronologica a numerelor incarcate, cu paginatie la final - un calendar era mai mult decat util.

Impresia este de saracie pe noul site Revista 22, desi sunt convins ca termenul deja tocit de minimalism web a fost pe buzele celor ce au gandit paginile. Cred ca vechiul site era mult mai bun, iar tagurile care ii lipseau puteau fi adaugate printr-o mica interventie.

duminică, 23 noiembrie 2008

Cea mai veche casa din Bucuresti (FOTO)

Week endul viitor voi publica pe blog un articol mai mare, cu o galerie foto generoasa, despre cele mai vechi case din Bucuresti. Initiativa este grea si inevitabil polemica pentru ca nimeni nu a reusit sa faca un clasament al celor mai vechi constructii, inca in picioare, (d)in Bucuresti.

Stim ceva despre Casa Melik, despre Biserica Sfantul Anton, dar nu se vorbeste despre casa taraneasca de pe Strada Orzari ori despre o alta casa, tot taraneasca la origine, recent renovata, aflata pe Calea Serban Voda (foto mai jos). Tot peste o saptamana, voi povesti si istoria recenta a casei de mai jos, aparent cea mai veche constructie civila din Bucuresti...



Duminica rece, in casele scriitorilor George Calinescu si George Bacovia

Duminica dimineata am facut o schimbare de agenda, Daca initial imi propusesem sa revizitez proaspat redeschisul muzeu Zambaccian, vremea frumoasa mi-a deschis apetitul de plimbare, mai ales ca aveam niste restante: casele memoriale George Calinescu si George Bacovia.



Prima se afla intre Calea Dorobanti si Calea Floreasca pe o strada ce poarta numele criticului literar. Dupa cum mi se povestise, este o casa liliputana, alcatuita din doua corpuri, alaturi de care se afla o curte minuscula. In prezent, vizitatorul are acces doar la corpul din fundul curtii unde sunt doua camere si un vestibul. Explic mai incolo de ce accesul este limitat.

Camera de lucru a lui George Calinescu este ticsita cu carti, atat in romana, cat si in numeroase limbi straine pe care criticul le stapanea la perfectie. De asemenea, aici se afla numeroase tablouri valoroase semnate de pictori precum Tonitza, Pallady, Iser, Patrascu etc., dar si cateva icoane realizate chiar de catre Calinescu.



In cea de-a doua camera, pe langa tablouri, se afla multe scrinuri si masute, dar de mare interes este masivul scrin negru care a dat numele ultimului mare roman al scriitorului, urmarea mai slaba a monumentalului Bietul Ioanide.

Am putut vedea si o carte primita in dar de la Tudor Arghezi, cu o dedicatie acordata de poetul de la Martisor bunului sau prieten.

Casa este strivita de o constructie masiva aflata in curtea din partea dreapta, cum privim de la strada. Apoi, micul havuz care dadea farmec curtii a fost acoperit si acum prin mijlocul gradinii trece o alee betonata grosier.

Dupa aceasta oprire, am mers pe Soseaua Giurgiului, din care se rupe o strada sinuoasa, cu multe case decrepite si numeroase maghernite. Pe Strada George Bacovia se afla casa bucuresteana a poetului, departe de soseaua principala. Ca si Martisorul, aflat oarecum proxim, la inceputuri casa se afla departe de lumea dezlantuita a orasului, in Comuna Serban Voda.



Se pot vizita trei camere si un vestibul, iar cel mai mare interes il are cea mai mica incapere: cea in care Bacovia a scris multe din textele sale. Si aici gasim tablouri valoroase, intre care o pictura Balcic care o imortalizeaza pe Agata, sotia lui Bacovia. Pictura este realizata de catre Cecilia Cutescu-Storck si este o piesa importanta dintr-un puzzle aflat in muzeul artistei, de langa SNSPA. Acolo se afla chiar o camera Balcic cu tablouri ce surprind vechiul oras din Cadrilater.

De interes sunt si sculpturile Militei Patrascu si desene realizate chiar de Bacovia. Si, fireste, biblioteca poetului, precum si obiecte cult, precum celebrul sau baston - sau renumit era doar cel al lui Arghezi?



Sa revin insa cu o precizare aflata din "surse bacoviene" pe marginea casei lui Calinescu. Se pare ca exista un interes din partea curatoarei casei memoriale a autorului Istoriei literaturii romane de a tine pentru sine casa de la strada, de aici inghesuirea multor obiecte in corpul din fundul curtii si interdictia de a vizita prima cladire pe motiv ca nu prezinta interes pentru public.

Concert The Amsterdams si o Nunta Muta (VIDEO)

Sambata seara am mers in sala superba a Tinerimii Romane, similara cu sala Teatrului Odeon, cu balcoane dispuse pe mai multe niveluri, insa mult mai mica. Am vazut Nunta Muta, filmul in care Horatiu Malaele debuteaza ca regizor.

Pe scurt, iata despre ce este vorba: doi tineri dintr-un sat de campie decid sa se casatoreasca in anul de gratie 1953, in plina colectivizare si distrugere a satului romanesc. Nunta lor este interupta de un eveniment istoric, dar ei decid sa respecte traditia si sa petreaca, insa in surdina, sperand sa fenteze interdictia autoritatilor. Istoria nu cunoaste mila, iar finalul este crunt.



Nunta muta are un fir epic coerent, cadre realizate cu maiestrie, iar Malaele dovedeste la debut ca are ochi de artist si se joaca dezinvolt cu camera. Filmul are umor, chiar intr-un grad foarte mare, doar pentru a-l deturna pe spectator de la drama care ii pandeste pe tarani.

Nunta Muta aminteste pe alocuri de Cocosul decapitat, in altele de Restul e tacere - scena proiectarii unui film in mijlocul satului. Si, inevitabil, tragem cu ochiul si catre Morometii 2, prin sinonimia subiectului: moartea satului romanesc, distrus de comunisti. Interesanta si paralela circ/ film sau o forma veche de divertisment versus una noua in universul satesc al anilor '53 - intr-o secventa a Nuntii mute.



Filmul are insa o mare carenta pe care sper ca Horatiu Malaele o va vindeca in realizarile viitoare: de multe ori dialogul actorilor nu are forta, nu reuseste sa insufle tensiune spectatorului, in ciuda dramatismului situatiilor. Nu am urmarit atent suprapunerea coloanei muzicale cu aceste dialoguri-cheie: sa fie oare si o alegere neinspirata a ilustratiei sonore?

Horatiu Malaele, invitat duminica la emisiunea Mihaelei Radulescu, a anuntat ca filmul a fost deja cumparat pentru difuzare in Franta, Germania, Austria si chiar Coreea, subliniind ca povestea din Nunta muta este pana la urma una universala.

Va recomand sa vedeti acest film romanesc pentru ca este, in ciuda unor stangacii inerente debutului regizoral, unul dintre cele mai bune realizate in ultimii ani. Iar pe Horatiu Malaele ramane sa-l urmarim mai departe, in cariera de regizor.

Trailerul filmului Nunta muta:



Dupa film, am mers in Orange Concept Store unde am prins concertul baietilor de la The Amsterdams. Lume misto, muzica faina, live de calitate. Nu toata lumea ii apreciaza, dovada ca la finalul concertului, pe la 9 si un pic seara, venise un mosulet cu gardienii publici sa reclame galagia si sa ceara oprirea dezmatului decibelilor.



Seara incheiata cu un absint in Newton Bar... Si cu taclale alaturi de o buna prietena.