luni, 15 septembrie 2008

Grecia - cateva impresii (FOTO)

Azi e vreme urata cu nori negri, vant rece si valuri mari care ameninta sa inghita tarmul. Asa ca profit de ocazie sa scriu cateva cuvinte aici despre Grecia. Prima observatie este ca toate regulile si legile sunt aici facultative si cu titlu de recomandare. De exemplu, daca exista o banda continua ori un limitator de viteza nu inseamna ca sunt si lege pentru soferi. Ambele sunt ceva de genul: noi sugeram sa..., dar daca vreti altfel, treaba voastra.

Alta observatie: nu vezi politie. Daca la bulgari am trait stresul limitarilor cretine de viteza si am zarit in ultimul moment militieni ascunsi prin tufisuri cu radarul, aici, la greci nu vezi picior de politist. A treia obervatie: desi nu se respecta regulile si nici nu e politie, nu se intampla prea des evenimente neplacute. In orasul in care ma aflu, Thasos, se circula haotic pe stradute: amestec de pietoni, de scutere zgomotoase, de masini mari si mici... si nimeni nu s supara, nu injura, nu se intampla accidente. Este de neinteles pentru mine cum un haos nenormat si nesanctionat poate fi fara probleme stil de viata.

Duminica am mers la Salonic si am vizitat orasul. Nu pot spune ca am fost impresionat pentru ca nu are prea multe de aratat. Cateva biserici vechi, multe ruine si un turn inalt, cam astea sunt atractiile majore. In rest, la parterul blocurilor inalte de la malul marii sunt multe cafenele de fitze unde se aduna turistii si high-life-ul din Tesalonic.

Cam atat, din insula paradisului, Thassos. Pun si cateva poze sa va conving.

Poze din Thassos si Salonic: