vineri, 29 august 2008

Poneiul roz, plimbat in manejul blogosoferei

Un articol - revista presei blogurilor, scris pentru Observator cultural, despre reflectarea scandalului de la ICR New-York pe blogurile noastre. "Scandalul declanşat în jurul poneiului-personaj artistic, pretext de atac la adresa lui H.-R. Patapievici şi a ICR, a fost comentat şi în blogosferă [...] Costi Rogozanu scrie pe blog despre Poneiul de 10 cm şi lanţul prostiei Badea-Văcăroiu. Patapievici poate fi fericit. Textul este usturător şi acuză detractorii expoziţiei din New York: Îi invidiez pe Patapievici and comp pentru simplul fapt că-şi fac mereu rost de proşti pentru polemici. Ce poate fi mai simplu decît să demonstrezi completa impostură, în cazul unor văcăroi sau păuneşti, în datul cu părerea pe arta contemporană." Link, aici.

joi, 28 august 2008

Cum e sa conduci, frate, cu pistolul la tampla?!

Joi mi-a fost dat sa asist pe la o scena pe care o stiam doar de la Tv si din stirile de la mine de pe site. Calea Giulesti, chiar in fata la Orhideea, era blocata de doua masini. Pe prima banda o Dacie cazan, pe a doua un mertan bengos negru si stralucitor.

Un tip masiv cu un pistol in mana il batea neglijent cu bratul ramas liber pe soferul cazanului. II zicea vreo doua, ii mai executa una. Apoi a demarat in tromba, a intrat pe contrasens pe Calea Plevnei si a facut stanga pe rosu catre Dimitrie Golescu fortand un sofer care venea regulamentar din sens opus sa traga de volan spre dreapta si sa franeze.

Problema mea legata de acest incident este, paradoxal, ca m-a afectat. M-am revoltat si contra animalului cu pistol, dar si contra mea. Ce ar fi trebuit sa fac EU? Daca opream sa intervin, mi-o luam sigur, nu am o constitutie care sa inspire teama si bruta nu cred ca percuta la argumente - la cuvinte legate si cu sens, in general. Deci, clasica neimplicare romaneasca pe motiv de lasitate.

Daca interveneam cu legitimitatia de presa la gat, iarasi era efect zero. Nu conteaza ca scrie Ziare.com, Pro Tv sau orice altceva, atata timp cat omul respectiv are bani si fie plateste o amenda, fie un avocat & judecator.

Din nou, am resimtit scarba. Trist popor, trista soarta. Din nou, ganduri grele de schimbat habitat si cautat un trib mai civilizat. Exista oare (alta) tara pentru mine?

luni, 25 august 2008

Cadavrele romanilor, presate apasat de masini pe sosele

Sunt revoltat, ca roman, ca nu face nimeni nimic pentru a scadea accidentele rutiere grave. Am scris pentru Ziare.com un articol care invita la dezbatere pe acest subiect. Cititi Mortii rutieri, strat de uzura pentru soselele din Romania si iata un scurt fragment: "[..] politia romana este impotenta in fata valului de soferi kamikaze care isi imagineaza mult prea des ca se afla pe autostrada si ca banda a doua este cea de viteza - este de fapt banda de pe contrasens a unui DN si doar atat!"

duminică, 24 august 2008

Noile masini RATB indeamna la joaca:„Arboribuz“, „High-Life-Buz“ si „Bizarbuz“

Cativa prieteni m-au intrebat daca stiu mai multe despre autobuzele minune care vor circula saptamana viitoare in Bucuresti. Poate ati auzit, este vorba de 3 masini care vor fi redecorate si in care vor performa cativa artisti francezi. Evenimentul zilei a aflat mai multe: "Vinovaţi de „Transportul ieşit din comun“ se fac actorii trupei de teatru „Ilotopie“, din Franţa, în colaborare cu Institutul Cultural Român. Ei vor scoate pe traseu, timp de cinci zile, trei autobuze tematice - „Arboribuz“, „High-Life-Buz“ şi „Bizarbuz“ - cu care sunteţi invitaţi să vă plimbaţi fără să taxaţi [...]

Cele 12 tone de decoruri aduse din Franţa le vor schimba înfăţişarea: „Arboribuz“ va fi o pădure în care vă puteţi întâlni cu un agent imobiliar gata să vă vândă proprietatea, „High- Life-Buz“ - un hotel de cinci stele, cu canapele din catifea şi un pianist care vă va încânta auzul între staţii, iar „Bizarbuz“ - „o cabină a curiozităţilor“, un fel de Naţional Geographic pe şase roţi. În fiecare dintre ele, 12 actori francezi şi nouă români îi vor ademeni pe călătorii-spectatori să ia parte, gratis, la poveste." Mai multe, aici.