sâmbătă, 23 august 2008

Opium in piata de legume

De mic, traiam o stare stranie cand intram in piata cu legume si flori. Ma apuca o ameteala ciudata, mi se parea ca visez, ca totul este ireal in jur. Legumele parca pluteau si culorile imi jucau in fata ochilor. Toata acea forfota si acel murmur de voci pareau ca vin de undeva din alta dimensiune temporala.

Au trecut ani, dar starea se pastra cand treceam pragul pietei. Diferea intensitatea cu care imi traiam mica evadare onirica. Am retrait aceasta stare cand am ajuns astazi in Piata Drumul Taberii. Nu crezi ca piata este un spatiu fascinant? Aglomeratia asta de fructe, oameni si legume, cromatica extraordinar de diversa, betia semenilor care se misca brutal lovind in dreapta si in stanga o data ce au fost hiptonizati de un maldar de rosii catre care se grabesc sa ajunga...

Este fascinat de-a dreptul. Acum cativa ani l-am auzit la un curs pe Mircea Cartarescu cum povestea de spatii capcana, spatii in care simti ca te ia cu lesin. Experienta sa din copilarie era pusa in raport cu aceea a lui Max Blecher (Inimi cicatrizate si Intamplari din irealitatea imediata - doua carti excelente).

Apoi, ceea ce am trait si traiesc cand intru in contact cu piata a fost demitizat si dezonirizat de o discutie cu o prietena psiholog: nici mai mult, nici mai putin, piata exercita un efect hipnotic - pentru ca da, am facut un experiment, pot intra usor in starea de hipnoza. Am incercat-o doar pe cea medicala, diferita de ce se vede prin filme.

Piata e un soi de drog, gratis, legal si inofensiv. Respir culori, vad sunete si aud chipuri.

vineri, 22 august 2008

Mortii ei de presa - Realitatea.net face trafic cu copil mort si torturat

Mi-e scarba in unele momente de meseria pe care o am. Mi-e sila ca sunt jurnalist, in momentele in care ajung sa ma bucur de o stire daca are hoituri multe. "Accident pe DN 1!", anunta o voce. "Cati morti?", intreaba o alta. "Unul singur". "Hm, cam putin, hai s-o dam!" Acest dialog se poate auzi in orice redactie TV, radio sau de publicatie on-line. Daca ai morti, ai stire. Sau "carnita" cum spunea o colega dintr-o redactie prin care am trecut.

Anul trecut, cand cu atentatele din India (sper sa nu gresesc perioada), anuntam cu satisfactie satanica update-uri la stirea principala pe acest subiect: "Mai baga 3 morti ca au mai crapat cativa."

Ok, astea-s mo(n)stre de dialog cinic dintr-o redactie. Dar sa ajungi sa expui moartea in toata splendoarea ei, sa ajungi sa faci trafic din corpul unui copilas care a fost torturat cu barbarie de o sadica, asta cum se cheama oameni buni? Imi venea sa iau pietre si sa ma opresc in fata sediului Realitatii lui Vantu sa sparg cateva geamuri si sa-i huidui.

Cat de jigodiii pot fi cei care au decis sa puna pe site-ul realitatea.net un film cu copilul ucis si torturat joi, cu close-up pe urechea sectionata si pe trupul ars cu tigara?? M-am uitat la primele secvente nu din curiozitate morbida (pentru Dumnezeu e vorba de un copil mort si torturat!!), ci pentru a vedea daca era imagine bruta sau blurata.

Era clar totul! Or fi pus nemernicii si detaliul cu penisul si testicule maruntite de bestia de asistenta? Tot ce e posibil, n-am putut sa ma uit!
Protestez vehement impotriva acestei profanari sinistre a unui cadavru in goana oarba si cretina dupa trafic? Huooo Realitatea.net!

PS: Piticule, esti in concediu sau te-a tampit caldura???

Pentru cei care nu cunosc subiectul, link aici.

joi, 21 august 2008

Nu s-a prabusit casa, nu a aparut Usher, dar am privit de sus Bucurestiul



Dupa cum am scris aici, joi seara m-am catarat pe terasa acoperis a Hotelului Cerisiers de langa Manastirea Casin. E o priveliste superba, se vad avioanele care aterizeaza pe Baneasa si am prins un apus minunat.

Nu prea am fost atent la filmul mut care a rulat, Prabusirea Casei Usher, am prins cu jumate de ureche acordurile muzicale din fundal. dar mai ales am respirat Bucuresti, de sus.

Click pe poze.



Subteranele din Bucuresti

Un blog misto despre tunelurile din Bucuresti, via Daniel. "La sfârşitul lunii trecute, câţiva tineri au organizat o mică expediţie în subteranele din zona Operei Române. Norocul lor că au fost prevăzători: unul dintre ei a rămas la suprafaţă, în apropierea gurii de intrare. Probabil, vreun paznic din zonă a observat grupul care intra în tunel, pentru că altfel nu s-ar putea explica rapiditatea cu care un echipaj al poliţiei a sosit la faţa locului. Maşina poliţiei a fost plasată chiar lângă intrarea din subteran." Link catre blogul subteran.

miercuri, 20 august 2008

Prabusirea casei Usher, pe o terasa acoperis din Bucuresti


Joi seara sper sa ajung intr-un loc fain, la inaltime. Dupa participarile din acest an la Cluj (TIFF), Hunedoara (SOS Castelul), Brasov (Serbarile Medievale) si Medias (stagiunea Bisericii Evanghelice), "Prabusirea casei Usher" (in doua versiuni cinematografice dupa povestirea lui Egdar Allan Poe) va fi proiectata joi, 21 august, incepand cu ora 20.40, in ambianta absolut speciala de la Astrodom, terasa situata pe acoperisul hotelului Residence Cerisiers (str. Alex. Constantinescu nr. 33, fosta str. Campina.