joi, 19 iunie 2008

Mentalitati vechi, mentalitati noi



Un scurt metraj misto, via Andrei. Click aici pentru film.

luni, 16 iunie 2008

Vama Veche



Cateva zile tihnite in Vama Veche, in marginea dinspre bulgari. O zona necanibalizata de comert si turisti multi unde dimineata te trezesti in linistea pasarilor, a clopotului bisericii din vecinatate si in dialogul mormait al magarusilor. Casele din zona unde am stat au niste curti cu multe flori si arbori placut mirositori...
Plaja goala cum nu a mai fost de multa vreme... Liniste, multa liniste...

Balcic, Cotroceni si Peles - Ce au in comun? (FOTO Balcic)


Duminica am fost la Balcic, loc in care incercam sa ajung de mai multi ani. Am plecat din Vama Veche pe o ploaie marunta care s-a transformat in ditamai vijelia si aversa pe drumul catre Balcic. Ajuns acolo, alaturi de prietenii mei, am constatat ca nimeni nu stie sa ne explice cum se ajunge la castel, insa am reusit sa-l gasim dupa ceva efort si catarat pe dealuri.

Aleea care duce la intrarea in parcul castelului are un aer familiar de bazar intalnit la Bran de exemplu. Cum romanii sunt clientii cel mai des intalniti, este firesc sa gasim denumiri in romana ori restaurante care accepta si plata in lei.

Parcul castelului este superb, construit pe un deal foarte inalt care cade in mare. La poalele lui este castelul Reginei Maria, in fapt o vila foarte discreta care nu are nimic somptuos. Minaretul nu poate fi vizitat, iar interiorul este destul de sarac - o compilatie de fotografii de epoca, scaune vechi si artefacte grecesti.

Am baut o cafea la un restaurant aflat pe malul marii, langa castel, Corona. Mancare tare apetisanta - din ce am vazut la vecinii de masa - romani flamanzi, cafea buna... totul destul de ieftin. Si meniu in limba romana!

La final, o ultima plimbare pe scarile intortocheate, acoperite cu muschi, care ne-au catarat sus de tot catre locul unde se afla o cruce de piatra (nu pentru Regina Maria, cum crezusem).



Apoi, o raita prin gradina cu cactusi si o ultima privire aruncata marii, printre copacii foarte inalti.

Acum ca am vazut si Balcicul - foarte frumos pentru o vacanta la munte (deal) - mare, constat ca exista o asemanare interesanta intre trei locuri aflate la ceva distanta unele de altele. Ori ca te afli pe dealul Cotrocenilor, ori pe colina unde este Pelesul, ori pe stancile inalte de langa castelul de la Balcic... esti intr-unul si acelasi loc. Cand ma plimbam la Balcic pe langa rau, nu mai stiam daca sunt acolo, ori la Cotroceni in parc, ori la Peles, langa apa de langa palat.



Si nu cred ca este o coincidenta, ci pur si simplu poate fi vorba de dorinta regilor de a avea si la Bucuresti si la Balcic un loc in care sa se simta ca la Peles. Poate gresesc...

Click pe foto pentru a le mari: