sâmbătă, 2 februarie 2008

Ei bine, da, Art Nouveau in Bucuresti la Palatul Cantacuzino - Muzeul Enescu





Sambata am mers la Palatul Cantacuzino - Muzeul Enescu. Era o restanta pentru ca nu apucasem pana acum sa intru in cladire, ci doar in curte de cateva ori. Am avut o mare surpriza inauntru, cand am citit pliantul. Intrarea in cladire este art nouveau, apropo de ce scriam aici pe blog acum catvea zile! Cladirea are o multime de elemente art nouveau, da la ferestre, la elementele decorative art nouveau din metal - inclusiv gardul si portile sale.

Apoi, mobila din casa lui Enescu este in mare parte in acelasi stil, insa nu am avut permisiunea sa fotografiez sifonierul si masuta de toaleta. Dupa cum va dati seama, scoteam pozele pe piata sii deveneam milionar in euro! Iata cateva fotografii din exterior. Mergeti sa vizitati Palatul Cantacuzino pentru ca este superb. Costa 4 lei, jumate din pretul unei cafele proaste pe care o bem prin centru. Nu uitati ca vizavi de Palatul Cantacuzino este Ceainaria Vasiliada despre care am mai scris pe blog.

vineri, 1 februarie 2008

Roblogfest a inceput. Interviu cu Dragos Novac

A inceput in forta roblogfest, azi, 1 februarie. Din acest moment incepe perioada de nominalizari pentru competitie. Oricine poate face o nominalizare - singura conditie este sa aiba un cont. Propunerile se incheie pe 14 februarie, iar apoi incepe votul efectiv.

Saptamana viitoare, voi publica in Observator cultural un interviu cu Dragos Novac, cel care pastoreste roblogfest, despre festival si despre blogurile romanesti. Articolul va aparea pe print si on-line joi, pe www.observatorcultural.ro, precum si un scurt fragment aici.

Master plan Bucuresti si piticii din capul primarului Videanu

Primarul-bordura, Adriean VideaNU, a lansat joi in dezbatere publica master planul Bucurestiului. Planul e stufos, are vreo 300 de pagini si contine observatii frumoase si solutii ingenioase pentru a fluidiza traficul si pentru a reordona circulatia RATB. Personal, as asocia - fortat - planul asta cu planul de urbanism integrat (sic!) al lui Inimaroiu. Apare tarziu, in an electoral, pentru a arunca niste praf in ochii fraierilor, doar-doar or pune botul la promisiuni si stampila unde trebuie. Sper ca noi, bucurestenii, sa alegem un manager eficient, de data asta!!
Altfel, planul este foarte bun, insa ma indoiesc ca un primar PD-L il va pune in practica.

Microsoft: 45 de miliarde de dolari pentru Yahoo!

Stire bomba: Microsoft scoate din conturile grase 45 de miliarde de dolari pe care ii flutura in fata celor de la Yahoo! Ramane de vazut daca oferta va fi acceptata. Yahoo si Microsoft colaboreaza de mai multa vreme. Un singur exemplu: interconectarea MSN Messenger si Yahoo Messenger.

UPDATE: Cifra de 45 de miliarde de dolari se traduce printr-un pret de 31 de dolari pe actiune.

Mai multe informatii pe CNN, aici.

Art nouveau in Bucuresti?


M-am intrebat multa vreme daca in Bucuresti exista vreo cladire art nouveau. Nu am aflat un raspuns, insa am inceput sa privesc mai atent usa unei case cu arhitectura eclectica, aflata pe strada pe care am copilarit, Dionisie Lupu, colt cu Pictor Arthur Verona. Usa casei imi pare a fi art nouveau, insa... Poate e doar o impresie. Ce ziceti?

joi, 31 ianuarie 2008

Bucurestiul industrial se duce de rapa



Miercuri seara am participat la sediul ICR la o dezbatere privind soarta vechiului Bucuresti industrial. Ideea de baza - o intuiti, e jale mare printre cladirile inca ramase in picioare. La moda e relocarea industriei cu demolarea vechilor fabrici pentru a face loc ansamblurilor imobiliare. Nu e rau, insa goana asta dupa profit ar trebui sa crute cladirile care au o oarecare valoare arhitecturala. Sigur, ele trebuie refolosite, iar un exemplu acceptabil este cel al fostei Tipografiei Octombrie Rosu (sper sa nu gresesc numele). Acolo au pastrat fatada, iar spatiul va fi utilizat pentru un imobil de birouri si locuinte.

O alta chestiune. Am incercat sa-l induplec pe actualul gestionar al fabricii de tigarete din Regie, bagata obscur in faliment, sa-mi permita un fotoreportaj. Am fost refuzat ferm, iar soarta fabricii de tigarete care nu este in patrimoniu pare pecetluita. Ma astept ca aici sa apara un mini cartier de vile, pentru ca nimanui nu-i pasa de arhitectura veche...

Voi dezvolta subiectul intr-un articol pe Ziare.com, alaturi de o prezentare a spatiilor industriale care inca sunt in picioare in Bucuresti. Nu pentru mult timp, marea majoritate!



Explicatie foto 1: O latura din zona fabricii de la Timpuri Noi, in 2005;
Explicatie foto 2: Vama Antrepozite, in curs de reabilitare (caz fericit).

miercuri, 30 ianuarie 2008

Yoko Ono vine la Bucuresti, la Bucharest Biennale

Yoko Ono va veni la Bucuresti cu prilejul Bucharest Biennale. Evenimentul are loc intre 23 mai si 21 iunie si se va bucura de prezenta a 39 de artisti. Vaduva lui John Lennon va participa la Bucharest Biennale cu lucrarea Film No. 5.

Realitatea-Catavencu da mana cu AdEvolution

AdEvolution si Realitatea-Catavencu, new-media, au perfectat un parteneriat de promovare si reprezentare reciproca a site-urilor din cele doua portofolii.
Nu stiu cati bani va face Realitatea-Catavencu din publicitatea care va veni de la AdEvolution, insa castiga sigur expunere foarte mare pentru site-urile proprii.

Cifrele sunt importante: "audienta care genereaza peste 200 de milioane de afisari lunar, prin 148 de site-uri din portofoliu, dintre care 28 de site-uri de business, 15 site-uri de news&media, 17 site-uri de women's lifstyle, 21 de site-uri de divertisment precum si site-uri de sport, auto, muzica, home&deco, turism, sanatate, cultura, educatie, it si job-uri".

marți, 29 ianuarie 2008

Chicane la Bucuresti, la Polivalenta



Chicane vin la Bucuresti pe 1 martie, la Sala Polivalenta. Biletul e accesibil, doar 35 de lei. Acum cativa ani, cand erau si ei la inceputuri, ii ascultam non-stop...

Cea mai tare piesa Chicane, Offshore:

Se inchide Muzeul Zambaccian



Mai puteti vizita micul muzeu din Cartierul Dorobanti pana pe 24 februarie. Cladirea intra in renovare pentru cateva luni, iar in toamna, la redeschidere, vom putea admira tablouri noi, aflate in prezent in restaurare.

luni, 28 ianuarie 2008

Adoptia unui catel iti schimba si ii schimba viata



Duminica am vizitat un adapost pentru catei, aflat undeva la marginea Cartierului Giulesti. Viata patrupedelor in tarcuri este impresionanta. Toti priveau cu speranta personajele bipede new-entry, doar-doar or sa fie alesi si luati acasa la cineva... Cititi reportajul pe Ziare.com: Adoptati un catel si schimbati-va viata! (galerie FOTO).