marți, 6 mai 2008

Incepe Festivalul Filmului European



Deschiderea festivalului va avea loc joi, 8 mai, ora 19.00, la Sala Palatului, cu o seara de gala la care va fi prezentat filmul Cuscus cu chefal (La graine et le mulet, Franta, 2007), care a obtinut Premiul special al juriului la Festivalul de film de la Venetia, 2007. Regia filmului este semnata de Abdellatif Kechiche, cineast distins cu numeroase premii internationale.

In cadrul Festivalului va avea loc avanpremiera filmului Podul de flori, al lui Thomas Ciulei (vineri, 9 mai, ora 20.00, Cinema Studio), pelicula ce va deschide, de asemenea, si editia locala din Iasi, miercuri, 28 mai.

Sambata, 10 mai, va avea loc inaugurarea unui spatiu de proiectie nou pentru cinefilii din Bucuresti, „noul cinematograf al regizorului roman”, sala Horia Bernea de la Muzeul Taranului Roman, un cinema unde programarea este facuta de 10 dintre cei mai buni regizori romani. Inaugurarea se va face cu proiectia coproductiei europene Obiecte pierdute, o colectie de sase scurtmetraje realizate de regizori din Europa Centrala si de Est. La eveniment va fi prezent Cristian Mungiu, realizator al unuia dintre episoade.

Regizorul slovac Martin Repka va fi prezent la proiectia filmului Intoarcerea berzelor, pe care l-a realizat în 2007. Evenimentul va avea loc duminica, 11 mai, ora 18.00, la Cinema Studio.
Csaba Bollók, regizorul si scenaristul filmului maghiar Calatoria Iskai, va fi prezent la proiectia care va avea loc joi, 15 mai, la Muzeul Taranului Roman.
Gala de închidere va avea loc duminica, 18 mai, ora 21.15, la Muzeul Taranului Roman, cu proiectia filmului De partea cealalta (Germania, 2007) în regia lui Fatih Akin.

Cu acest prilej va fi decernat Premiul publicului, oferit de Orange.
La Bucuresti festivalul se desfasoara în perioada 8–18 mai, la Cinema Studio si la Muzeul Taranului Roman, unde vor avea loc proiectii în aer liber si in interior (sala Horia Bernea).
In tara, Festivalul va fi prezent la Timisoara (21–23 mai, Cinema City), la Craiova (23–25 mai, cinematografele Patria si Modern) si la Iasi (28–30 mai, Cinema City).

Niciun comentariu: