vineri, 30 noiembrie 2007

1 decembrie, sarbatoare nationala invechita?



Am scris pe Ziare.com un articol in care imi exprim indoiala ca ziua nationala de 1 decembrie mai trebuie sarbatorita in contextul european de azi. Fara sa neg importanta Unirii, spun doar ca sarbatoarea are un iz nationalist si paseist in contextul desfiintarii granitelor, in cadrul UE. Plus ca multi romani trateaza cu maxima indiferenta aceasta zi. Poate ar trebui sa gasim o alta zi nationala de sarbatorit, eventual 1 ianuarie, ziua aderarii la UE.

Articolul complet, aici.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Nu te cunosc si nici nu te salut.
Dar te condamn. Pentru ce ? Pentru tradarea neamului. Sa-ti intre bine in cap, marile imperii n-au rezistat niciodata, si UE este un vast imperiu artificial. Natiunile nu mor niciodata. Esti un tradator, vanzator de neam si tara. Creier spalat, fara cultura, fara mandrie nationala, esti un nimic. Pleaca din tara asta, du-te unde vrei dar cat mai departe.

Ovidiu Draghia spunea...

Ce ar mai putea fi de zis... Din pacate, nu s-a inteles ideea articolului: nu este vorba de a uita semnificatia zilei de 1 decembrie, nici nu am sugerat renuntarea la aceasta sarbatoare. Pur si simplu, am lansat ideea dezbaterii privind Ziua Nationala - care, cum spune si numele, este unica. Din nou: sa sarborim cu fast 1 decembrie, insa intreb: este bine sa ramana aceasta data zi nationala? Intr-o democratie putem discuta, cu calm, orice subiect. Cititi din nou articolul: nu este nimic violent, nimic antiromanesc, nimic contra simbolicisticii zilei de 1 decembrie. Pur si simplu spun ceea ce este evident: 1 decembrie ca zi nationala mentine regretul Romaniei Mari. Mi-as dori sa avem din nou Cadrilaterul si Basarabia, insa, in actuala ordine politica europeana, regretele teritoriale se rezolva prin cauterizarea ranilor, prin deschiderea frontierelor, prin circulatia libera a populatiilor si prin drepturi acordate minoritatilor.